De Franse minister van Financiën vindt dat een afschrijving van de forse Griekse staatsschuld niet langer een taboe is. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. Nederland krijgt het geld dat het aan Griekenland heft uitgeleend met rente terug. “Daar ga ik absoluut vanuit”, zei de toenmalige minister van Financiën Jan Kees de Jager in september 2011. De Franse minister van Financiën Michel Sapin denkt echter heel anders over. Donderdagochtend zei hij dat een afschrijving van de Griekse staatsschuld, die inmiddels is opgelopen naar 180 procent van het bbp, niet langer een taboe is.
Sapin gaf aan dat Griekenland eerst het vertrouwen van de eurozone moet winnen en de economie moet hervormen en zich houden aan afspraken voor het begrotingsoverschot. De eurozone heeft de vorige regering van premier Samaras een schuldenverlichting in de vorm van langere looptijden en lagere rentes toegezegd, maar geen daadwerkelijk gedeeltelijke kwijtschelding van de noodleningen zelf.
2. En hoe groot is de kans nou dat de noodleningen aan Griekenland worden kwijtgescholden? Aanzienlijk. Als we de Duitse krant Bild moeten geloven althans. Bild meldt donderdag dat de Duitse regering niet van plan is een derde bailout op te tuigen en dat er niet meer inzit dan het verlengen van de huidige tweede bailout plus uit bestaande potjes nog enkele miljarden euro’s te halen. Griekenland heeft met de huidige schuldenlast geen toegang tot de kapitaalmarkt. Alleen als de eurozone de Griekse schuld deels kwijtscheld en Athene een gedegen macro-economisch beleid voert en de economie moderniseert kan Griekenland tegen acceptabele tarieven weer in de markt lenen.
3. Aziatische beurzen zijn donderdag opgeschud door renteverlagingen in Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea. De Nieuw-Zeelandse centrale bank verlaagde de rente met een kwartje naar 3,25 procent. Slechts 6 van de 16 door persbureau Bloomberg geraadpleegde economen hadden de maatregel voorspeld. De centrale bank wil met de verlaging de naar nul gezakte inflatie aanjagen en de wisselkoers van de Nieuw-Zeelandse dollar verlagen. En dat, een zwakkere valuta en hogere inflatie, is wat haast élke centrale bank ter wereld wil op dit moment.
De Koreaanse centrale bank verlaagde de rente zoals verwacht met een kwartje naar 1,5 procent. De Koreaanse economie heeft het zwaar te verduren vanwege de harde won, die sterk in koers is gestegen ten opzichte van de euro en de yen. Bovendien staan de binnenlandse bestedingen onder druk vanwege een uitbraak van het levensgevaarlijke en besmettelijke MERS-virus.
4. De Griekse beurs gaat donderdag door het dak op hoop dat Athene spoedig een akkoord met de eurozone en het IMF over de uitkering van noodleningen weet te beklinken. Rond de middag steeg de ASE-index bijna 7 procent. Bankaandelen gingen aan kop. Eurobank was het meest in trek met een winst van 17 procent.
5. Bundesbank-president Jens Weidmann, de aarts-havik in het bestuur van de ECB, lijkt zijn scherpe kantjes te hebben verloren. Weidmann is al maanden lang niet meer te betrappen op onbuigzame en rabiate uitspraken waar hij bekend om staat in de markt. Een voorbeeld zijn Weidmanns uitspraken over Griekenland van donderdagochtend. De centrale bankier zei dat het gevaar dat Griekenland failliet gaat elke dag toeneemt zolang er geen akkoord over de uitbetaling van noodleningen is. De ‘oude’ Weidmann had allang gezegd dat de ECB zijn blootstelling aan Griekenland moet terugbrengen.
En over de aankoop van staatsobligaties, waartegen Weidmann een jaar lang campagne heeft gevoerd, horen we hem ook niet meer. Sterker nog, hij lijkt het zelf wel best te vinden. Vorige maand zei Weidmann dat het geen zin heeft als markten speculeren of de ECB de aankopen vroegtijdig gaat staken.
6. De Britse belastingbetaler gaat flink het schip in met de privatisering van de in 2008 voor 45 miljard pond genationaliseerde bank RBS. Minister van Financiën Osborne zei woensdagavond in een toespraak dat de tijd is aangebroken dat de staat het belang van 79 procent in RBS van de hand doet en dat de verkoop een aantal jaar kan duren. Het belang van de staat in RBS wordt momenteel gewaardeerd op 32 miljard pond. Ondanks het verwachte verlies op de privatisering van RBS maakt de staat volgens Osborne waarschijnlijk toch winst van 14,3 miljard pond op de redding van grote delen van het Britse bankwezen. Dat de staat winst maakt betekent natuurlijk niet dat niemand de rekening heeft betaald voor de verliezen bij de omgevallen banken.
7. De Wereldbank heeft in navolging van het IMF de Fed geadviseerd de renteverhoging tot volgend jaar uit te stellen. Veel economen denken dat de Fed in september de rente voor het eerst sinds 2006 gaat verhogen, maar volgens de Wereldbank is dat veel te vroeg. De Wereldbank verlaagde de groeivooruitzichten en waarschuwde daarbij dat het maar de vraag is of de Amerikaanse economie een gezond groeitempo weet vast te houden. Saillant detail: de Wereldbank denkt niet dat de Fed zich aan het advies zal houden.
8. Europese beurzen kunnen donderdag de tweede winst op rij boeken dankzij hoop op een akkoord over de uitkering van noodleningen aan Griekenland. Aan het begin van de middag stonden de meeste beurzen een half procent hoger, ondanks dat de Griekse premier Tsipras, bondskanselier Merkel en president Hollande er ook op woensdag niet in waren geslaagd de bailout van Griekenland te beklinken. Beleggers kijken nog uit naar de bekendmaking van de Amerikaanse detailhandelsverkopen voor de maand mei om half drie vanmiddag. De markt rekent op groei van 1,2 procent nadat in de vier maanden daarvoor er sprake was van weinig groei. Met andere woorden: een sterk cijfer is zeer belangrijk voor de Fed wil het de rente kunnen gaan verhogen.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl